Kent och Ellen

Our Place in Space

Glasblåsning och ölbryggning

Igår gjorde vi som utlovat en utflykt utanför Prag, nämligen till Beroun för att se på hur man blåser Bayerska kristallvaser och till Plzen för att se hur man brygger öl.

Första anhalten var glasblåseriet Rückl, som bland annat gjort priser som delats ut som troféer vid formel 1-tävlingar (exempelvis såg vi en bild på Alonso hållandes i en Rückl-vas) och de har även gjort Stanley Cup-pokalen.

DSC_7111_600

DSC_7114_600

Notera ölflaskan på golvet. Guiden berättade att det var tillåtet, men vi går inte på hennes snack om att det var lättöl.

DSC_7121_600

Här ristas möstret i vasen in. Vi fick lära oss att om man vill få ristningen att bli klar istället för matt, doppas hela vasen efteråt i syra.

Då vi handlat klart i souvenirshopen åkte vi vidare mot Plzen för att se hur man brygger Pilsner Urquell.

DSC_7151_600

Vi fick veta att bryggeriet Pilsner Urquell brygger tusen flaskor öl i sekunden!

DSC_7132_600

DSC_7145_600

Efter att ha gått runt och tittat på förpackningsmaskiner och flera filmer om hur man brygger öl i allmänhet och hur just det här bryggeriet blev till, gick vi ned i det forna lagret. Där hade de för oss och alla andra turister gjort ett antal tunnor öl på gammalt vis, så vi fick var sitt glas av denne trevlige man.

DSC_7148_600

Se så glad skribenten är då han får vara i sitt rätta element.

Efter att åter kommit till Prag och vårt hotell insåg vi att vi var ganska trötta, så vi beställde upp lite mat på rummet och somnade sedan ovaggade.

Denna dag, som är vår sista innan hemresan, har vi gått runt i stadens shoppingdistrikt och dess affärer. Det har regnat och varit ganska mulet, men det har vi inte lidit av. Sammantaget har resan varit perfekt. Vi är fullt nöjda och det känns helt OK att i morgon få åka hem.

PS.
Kvällen avslutade vi med att äta revbensspjäll på Hard Rock Cafe. Det var bland de topp tre bästa ribsen vi någonsin ätit och servicesen var top notch.

DSC_4031_600

Här har vi fått in fördrinken, Raz Ritas, dvs. Margaritas med hallonsmak. Otroligt goda!

 

 

Den här webbplatsen använder cookies för att hantera behörigheter och för att skapa besöksstatistik. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du att cookies används för dessa ändamål.